Aktivnim angažmanom i saradnjom sa većinom mjesnih zajednica kroz razgovore sa njihovim predstavnicima i građanima vodosnabdijevanje i nedostatak pitke vode, istaknuti su kao njihov glavni problem. Saglasni smo sa građanima kada baš ovo podcrtavaju kao egzistencijalni problem, s obzirom na svakodnevne ljudske potrebe za vodom, prvenstveno onom za piće.

VIK kojim upravlja JP RAD LUKAVAC opskrbljuje vodom za piće Grad Lukavac sa prigradskim naseljima (cca 25000 stanovnika) tako što se proizvedena voda za piće u Filter stanici FS GIKIL Lukavac distribuira do mjesta potrošnje. Objekti za distribuciju vode su: cijevna mreža, rezervoari i pumpne stanice.

Cijevna mreža je namijenjena za raspodjelu vode iz rezervoara po zonama radi opskrbe potrošača pitkom vodom zahtjevne količine i odgovarajućeg pritiska. Istu čine:

  • Potisni cjevovod-pumpna stanica Modrac-rezervoar Doložaj namijenjen za dopremu vode za piće iz FS  GIKIL u visinski rezervoar Doložaj (DN 300, dužine 2025 m)
  • Gravitacioni cjevovod rezervoar Cerik Tuzla—rezervoar Doložaj (AC 500, dužina cjevovoda 8km), namijenjen za dopremu vode za piće iz regionalnog vodovodnog sistema Toplice u vodovodni sistem Lukavac.
  • Primarni vodovi (dužina cca 57 km, razlićitih profila i materijala), namijenjeni su za raspodjelu vode za piće  iz rezervoara Doložaj na 10 zona u kojima su instalirani mjerni uređaji za mjerenje protoka i pritiska u sistemu daljinskog nadzora.
  • Sekundarna distributivna mreža (dužina cca 60 km različitih proflila i materijala).

Na osnovu bilanasa voda u proteklom periodu prema IWA metodologiji, oprihodovana voda je do 55% a ostalih 45% je gubitak odnosno neprihodovana voda. Oprihodovana pitka voda za stanovništvo je do 79%, ostalih 21% ide pravnim licima odnosno privredi.

Plan razvoja vodovodnog sistema Lukavac baziran je na tehničkim prijedlozima i to:

  1. Smanjenje stvarnih gubitaka vode u vodovodnom sistemu
  2. Dovod vode za piće iz regionalnog vodovoda Toplice u vodovodni sistem Lukavac (50 l/s)
  3. Proširenje vodovodnog sistema Lukavac

Nabrojani tehnički prijedlozi su koncipirani na analizi sadašnjeg stanja vodosnabdijevanja (izvorište vode, vodozahvati, prečišćavanje vode, distribucija vode, pumpne stanice, rezervoari, hidraulički proračun, upravljanje vodovodnim sistemom). Za razvoj vodovodnog sistema zadatak je izbor izvorišta vode jer od toga zavisi karakter ostalih elemenata sistema. Upravljanje vodovodnim sistemom u proširenom prostornom obuhvatu uključujući i vodovode u MZ (koji trenutno nisu u vodovodnom sistemu Lukavac) podrazumijeva da će JP RAD Lukavac upravljati vodovodnim sistemom u sadašnjem obuhvatu, upravljati odvodom vode iz regionalnog vodovoda Tuzla i upravljati isporukom vode za piće u visinske rezervoare lokalnih vodovoda MZ na koje se proširuje prostorni obuhvat vodovodnog sistema Lukavac.