Nema privrede bez kulture, niti ima kulture bez privrede. 

Kultura je stub države u kojoj nastaje i u kojoj se oblikuju identiteti individue, društva i nacije. Ovaj stub je bitan dio identiteta, pogotovo jedne male zemlje kao što je naša, jer se baš tu krije naš izvor i naša originalnost.

Uspješni umjetnički i kulturni projekti su šansa i malim državama da dospiju u centar međunarodne pažnje. Ulaganje u kulturu je pitanje društvene odgovornosti, budući da oblikuje  društvo i nadilazi kratkoročne političke i ekonomske interese. Zato kultura uvijek treba biti  projekat od društvene važnosti. Razlozi za to leže u sljedećim činjenicama:

  1. Imamo veliki broj talenata koje treba podržati;
  2. Kultura i umjetnost su najbolji predstavnici društva i države;
  3. Sistematskim i kontinuiranim ulaganjem u pojedince i društvene skupine koje su obuhvaćene u ovim oblastima moguće je drastično poboljšati status društva i države;
  4. Razvojem imidža društva direktnim i indirektnim putem dolazi do razvoja turizma i privrede;
  5. Većim finansijskim ulaganjem u kulturu mogući su bolji rezultati i bolji rejting na međunarodnom nivou, narodnim jezikom rečeno: “Mala kultura – mala para, velika kultura – velika para”;
  6. Kroz kulturu društvo se predstavlja nenametljivo i time je omogućena promocija društvenih vrijednosti kao i same države (primjer američkih filmova koliko su doprinijeli svojoj državi ) pri čemu moramo sa ponosom istaknuti uspjehe naših slikara Berbera, Zeca, zatim režisera Danisa Tanovića i Jasmile Žbanić, kao i uspjehe naših velikih književnika, pjesnika i muzičara;
  7. Kulturom se gradi državni identitet i pripadnost određenom društvu;
  8. Kultura omogućava indirektno obrazovanje kroz razne aktivnosti;
  9. Kultura pruža intelektualni i fizički napredak kroz individualne i društvene aktivnosti;
  10. Kultura nas uči međusobnoj toleranciji i otklanja predrasude.

Centar za kulturu, udruženja i organizacije iz oblasti kulture i kulturno-umjetničkog stvaralaštva

Realizacija plana za kulturni razvoj grada Lukavca podrazumijeva prije svega koordinaciju kulturnih institucija odnosno centralizaciju rada JU Centar za kulturu Lukavac u smislu saradnje sa drugim institucijama, udruženjima i organizacijama iz oblasti kulture i kulturno-umjetničkog stvaralaštva. U tom kontekstu, Centar za kulturu bi podrazumijevao implementaciju i koordinaciju u projektima promocije i emitovanja domaćih igranih filmova, kroz održavanje godišnjih festivala domaćeg i međunarodnog karatkera, organizovanjem koncerata, predstava i digitalnih promocija, te kroz obilježavanje važnih datuma uključujući vjerske praznike, kao i značajne datume za Grad Lukavac i državu Bosnu i Hercegovinu.

Također, planiramo nastavak modernizacije JU “Centar za kulturu” Lukavac, kako bi ova institucija mogla  biti domaćin različitim galerijama i izložbama, što bi doprinijelo i razvoju turizma kroz kulturna dešavanja.

Osim toga, planiramo povećati budžet za adaptaciju domova kulture u različitim mjesnim zajednicama i podržati osnivanje novih društava i organizacija koje će promovirati lokalne zajednice i njihovu kulturu.

Sve ove aktivnosti će biti koordinirane s RTV Lukavac i Turističkom zajednicom.

Biblioteka

Potrebno je Biblioteku Lukavac ponovno otvoriti kao zasebnu Javnu ustanovu, osobito u momentu kada je Lukavac obogaćen statusom grada kao i usvojenom inicijativom Lukavac – Otvoreni grad pjesnika. U većini gradova u Bosni i Hercegovini ali i regiji biblioteke funkcioniraju kao zasebne jedinice budući da na taj način podižu status grada na viši nivo, a znamo da lukavačka biblioteka postoji gotovo 130 godina i samim tim spada u najstarije biblioteke u BiH.

Digitalizacija bibliotečkog fonda u saradnji sa matičnom bibliotekom je jedan od prioriteta kada je u pitanju poboljšanje kvalitete ove ustanove, kao i nastavak implementacije i unaprijeđenje Cobiss Sistema.

Plan je i povećanje knjižnog fonda od najmanje 3000 jedinica na godišnjem nivou na bazi vlastite kupovine i izdavaštva, bez obaveznih primjeraka dobijenih od Fondacije za izdavaštvo čija će izdanja pomoći povećanju knjižnog fonda, a uz to i unapređenje izdavačke djelatnosti biblioteke kroz poticaj i podršku domaćim autorima čijim će djelima upravo biblioteka biti izdavač.

S obzirom na značaj biblioteke i knjiga u jednom društvu, naš budući rad zasnivat će se na afirmaciji djelovanja i podršci budućim projektima ove ustanove.